Home

Nincs Válság

Araszoló dugó a Nagykörúton, dugig tömött kocsmák, rogyásig pakolt kosarak a közértben és persze nagyképernyős plazmatévé minden háztartásban. Ki mondta, hogy válság van?!

Bizonyítékra leltél? Ne habozz, írd meg a nincsvalsag [kukac] gmail [pont] com címre!

Friss topikok

csatlakozz

Ha szerinted sem létezik a válság, gyere csatlakozz a csoportunkhoz Facebookon!

Kamuból riogat válsággal a playboy

2009.04.14. 09:07 | Dr. Justice | 28 komment

Címkék: playboy nincs válság roubini kettős élet

Van itt nekünk ez az állítólagos válság, a csapból is ez folyik, sokan sokféleképpen igyekeznek megmagyarázni, de legalábbis mindenki fejében minél mélyebben rögzíteni, milyen szörnyű nagy bajban is vagyunk. A válság rémképéből ráadásul nemcsak ötlettelen kiskereskedők és nyerészkedő vendéglátósok képesek hasznot húzni, egy-két okostojás az akadémiai elefántcsont-tornyokból is le-leereszkedik lepedőből csomózott köteleken, hogy elmerüljön egy kicsit a fertőben, és nem utolsó sorban pénzt keressen. Jó sok pénzt.

Ismerünk persze itthon is olyan tudósmókusokat, akik legszívesebben reality-showban mutatnák be, hogyan gondolják ki a világ nagy dolgait, ha nem lenne mindez eszetlenül unalmas. A legnagyobb kamutudós viszont kétségtelenül az amerikai Nouriel Roubini, legalábbis ami a közgazdaságtudományt illeti. A csóka az elmúlt két évben rocksztár-szintű ismeretségre tett szert világszerte pusztán azzal, hogy addig ismételgette, hogy „nagy baj lesz, kurva nagy baj...”, amíg be nem jött neki, azóta pedig ezzel haknizik körbe-körbe a világ körül. A dolog szépséghibája, hogy a figura a New York-i éjszakai élet egyik legnagyobb playboya, és saját bevallása szerint is magasról tesz a válságra, a vészmadárkodás neki csak jól fizető munka.

De hogy ne szaladjunk nagyon előre, lássuk, ki is az a Nouriel Roubini! A professzor a Wikipedia szerint meglehetősen kalandos gyermekkor után (Isztambulban született iráni szülők gyermekeként, de élt Teheránban, Tel-Avivban és Rómában) érkezett az Egyesült Államokba, hogy közgazdaságtanból doktoráljon, aztán ott ragadt, és a New York-i és egy-két másik egyetemen tanít.

Eddigi legfőbb munkája, hogy előre bemondta az amerikai pénzügyi rendszer összeomlását, sőt, nem állt meg itt, hanem az egész világ összeomlását is jó alaposan megjósolta. Persze kicsit sántított a dolog, merthogy tudós közgazdász barátunk elfelejtette modellekkel, vagy akármilyen számítással alátámasztani vízióit, így többek között az IMF sem hitt neki, hiába adta elő meggyőzően performanszát. Ellenben a sajtótól megkapta a Dr. Doom, azaz kb. a Dr. Balítélet nevet.

2007-ben aztán kitört az amerikai hitelválság, és habár nem Roubini volt az egyetlen aki előre szólt, professzorunk megdicsőült, hirtelen mindenki elkezdett odafigyelni, miről károg. Ő pedig károg megállás nélkül – nyilván tök ingyen tartja előadásait a világ különféle pontjain -, és mivel nagyjából soha egyetlen szám nem hagyja el a száját (esetleg százmilliárd dolláros nagyságrendig hajlandó konkretizálni az előrejelzéseit), nehéz is tévedésen kapni – még ha el is tekintünk attól az akadémiailag igazolt ténytől, hogy a médiában legtöbbet szereplő „megmondóemberek” általában minél híresebbek, annál kevésbé hihetőek az előrejelzéseik.

Az egészhez Roubininek viszont olyan ábrázatot sikerült kifejlesztenie, hogy az embernek tényleg az az érzése támad, hogy a „modern Nostradamus” összeráncolt szemöldöke alatt valóban jövőbe látó szemek ülnek, és ezek a szemek csakis szívszorító romlást és pusztulást látnak. Még szép, hogy kajálja a média, pedig ez csak szimpla meló Dr. Doomnak.

Roubini ugyanis New York egyik legnépszerűbb házigazdája, saját bevallása szerint lakása egyszerre funkcionál lakhelyként, és kulturális találkozóhelyként, ahol nem ritkák a koncertek, koktélpartik, vagy akár kiállítások és divatbemutatók sem. A kiszivárgó fotókon pedig a szörnyű tudás terhe alatt rogyadozó professzorunk általában egyszerre minimum két hölggyel látható, és csodák csodájára valahogy a barázdák sem tűnnek olyan mélynek homlokán.


Kétségbeejtő a helyzet Dr. Roubini szerint (Forrás: Gawker)

„Van ez a Dr. Doom becenevem a szakmában, de ezzel együtt meglehetősen vidám ember vagyok, néhány közeli és egy nagy csomó mindenféle baráttal, akik – mint a legtöbb New York-i – nagyon kreatív emberek... A lehető legteljesebb életet élem.” – vallotta be Roubini egy barátjának a Gawker szerint néhány hónappal ezelőtt.

Szóval reggel 8-tól délután 4-ig Dr. Doom hivatalból válságot vizionál, de munkaidőn kívül még számára is világos, hogy nincs válság.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nincsvalsag.blog.hu/api/trackback/id/tr291062435

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kifordított ország 2009.04.14. 10:43:41

Nekünk a legrosszabb a régióban......bár mondhatnám, hogy egész Európában. Egyszer már írtam arról, hogy Magyarországgal ellentétben szinte mindenhol adócsökkentésekkel és ilyesféle "bugyuta" dolgokkal próbálják a válságot kezelni, a belső fogya…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Unbiased 2009.04.14. 10:58:21

Jó, jó, de azért mégis csak válság van, nemde? Ha a cikkíró nem is érzi, de az a sok tízezer, aki elvesztette az állását ebben az országban, megszenvedi.

Kicknick 2009.04.14. 11:14:24

akinek van pénze meg melója annak tényleg nincs válság

changebug (törölt) 2009.04.14. 11:31:32

Több millió ember beszél hülyeséget vagy épp fingja nincs arról, hogy mit csinál. Dugni meg mindenki szeret. Most pont ezt a csókát nézted ki?
Amúgy már 20-30 éve válság van. Az ember a leggyengébb láncszem a gépezetben.

flakon 2009.04.14. 11:33:54

A pénzügyi válság és a gazdasági válság két különböző dolog. A média és sok esetben a politika valóban félrevezetően gazdasági válságról beszél, de még nem tartunk ott. A valódi probléma a liberális kapitalizmus, amely csak fogyasztás növekedésével tud működni, amelynek alapja az olaj. 2008 júliusa, globális olajhozam csúcs. Innentől csak lefelé. A kedves blogíró pedig majd mehet a vidéki paraszthoz munkáért könyörögni.

ozirisz · http://el-maszat.blog.hu 2009.04.14. 11:52:19

"hogy közgazdaságtanból doktoráljon, aztán ott ragadt, és a New York-i és egy-két másik egyetemen tanít."

akkor talán mégse lehet olyan s*gghülye - szerintem. a playboykodásról meg: semmi abnormálist nem találok abban, ha egy okos, sikeres ember élvezi az életet.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.04.14. 12:05:32

állítólagos holokausztról nem lesz blog?
azon is lehetne ennyit mulatni

Erdőtársulás 2009.04.14. 12:08:01

Kedves nincsválság, hülyébb vagy mint a sokévi átlag, de a megdöbbentő nem ez (hiszen a demokrácia és a fejlett nyílt média lehetőséget ad arra, hogy a békapicsája alól is postolj a magad felelőtlen, ostoba módján), hanem az, hogy még hirdeted is.
Alapvető gazdasági ismereteket már középiskolában szerezhettél volna, ha máskor nem, akkor mondjuk az érettségi előtti éjszakán a 29-es válság tételeit benyalva. Ettől persze messze van még a Nobel-díj, ha jól érzékelem, legalább annyira mint a legalapvetőbb összefüggések felismerésének képessége. Csóközön!

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.04.14. 12:08:19

@wmiki: arról nem. de a funkcionális analfabetizmussal kombinált kóros humortalanság társadalmi kockázatairól elképzelhető. meghívunk vendégszerzőnek.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.04.14. 12:12:58

@Dr. Justice: elég kirekesztőek vagytok
a holokauszton is roppant mulatságos viccelődni, és humortalan, aki nem érti

KenSentMe 2009.04.14. 12:35:48

Szerintem meg ez a faszi tök jó arc... ha a professzorságig vitte, nem hülye, és ha playboy, akkor élni is tud (remélem, azért nem buzi, nagyon Friderikuszos feje van).

Amúgy meg inkább hiszek egy ilyen tökös professzornak, mint valami kis surmó könyvmolynak.. ha ő azt mondja, hogy válság van, és a téridőgörbület miatt, akkor szerintem elkezdhetjük közelebb vontatni a Jupitert, hogy változzon a gravitációs mező.

Alan Greenspam 2009.04.14. 13:04:14

@wmiki: Ebben az országban népi sport a kínszenvedés. Te sem azt nézed, mi a jó az életben, csak magas színvonalú kulturáltságod bizonyítékaként igyekszel szenvedni azon, micsoda szörnyű hely is a világ, hogy egyáltalán ilyen blog létezhet.

Ha azt hiszed, nem lehet a világon mindenből viccet csinálni, nézz Monty Python-t meg Sarah Silvermant, hátha elűzi egy időre a felsőbbrendű intellektusnak álcázott depressziódat és életképtelenségedet.

Brix 2009.04.14. 13:12:25

Eddig meg Roubini es Soros volt aki a legkorrektebb elemzeseket adta a jelenlegi helyzetrol- mindenki mas: a FED, az amerikai politikai vezetes, bankok, az utolso pillanatig hazudtak a gazdasagi problemekrol. Erdemes visszaolvasni a FED jegyzokonyveket addig tagadtak amig a fejukre nem dolt a haz, pedig a bankrendszer problemai mar 2006 tavaszan is latszottak.
Mara vilagszerte milliok vesztik el az allasukat, vallalatok keptelenek eladni a termekeiket, szinte befagyott a fogyasztasi es vallalati hitelezes. A kulso finanszirozasra szorulo orszagok, a forrasok hianya miatt, az osszeomlas szelere kerultek, politikai valsagba sodrodtak, a gazdagabbak eladosodnak. A nyugdij alapok elvesztettek vagyonuk jelentos reszet, a tozsdek akar 20 eves szekularis medvepiac elott allnak.
A 20-30 eves eszkoz lufi amit a vilag penzmaffiaja generalt a politikai vezetesekkel osszefonodva, kipukkant. Valojaban, az egesz vilagon egy oriasi tokeatteteles pozicio alakult ki a hitel- es tokepiacon, amit a penzmaffia generalt mikozben horror penzeket kerestek. A munka es termeles erteket inflaltak manipulacioikkal. Mara a lufi megkezdodott kipukkani- mert meg ki sem pukkant teljesen- a vesztesegek csak a vilag penzugyi szektoraiban is tobb tizezer milliard dollarra rughatnak, a realgazdasagi hatasai pedig felmerhetetlenek. Ha igy folytatodik akkor a kapitalizmus ebben a formajaban bele fog bukni mivel a plebs vilagszerte felismerte hogy van egy rendkivul kartekony, here, nagytokes reteg, aki onkenyesen-rosszul osztja el a tarsadalom ( szukos) eroforrasait.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.04.14. 13:31:32

@Alan Greenspam: összevissza beszélsz
én nagyon is szeretném, hogy mindenből viccet csináljunk:
pl. a holokausztból, az roppant mulatságos
vagy a tolvaj cigányokból
meg a csaló mszp-ból
vagy az állatkín zó húsevőkből
...

csak nincs humorérzéketek

KopaszMercis 2009.04.14. 13:35:43

Valsag azert nincsen mert az embereknek meg mindig megadatik az a luxus hogy a hulyesegen jarjon az eszuk, es ossze vissza valogassanak a segelyek meg a munkahelyek kozott...

majd amikor nekiallnak dolgozni a nepek akkor lehet valsagrol beszelni. Addig nincsen.

Punktum.

Muad\\\'Dib 2009.04.14. 13:43:24

@KopaszMercis:
Tudod Pesten kívül is van élet. Lehet ez meglep, de vidéken nem nagyon válogathatnak kedvükre a melókból az emberek. Tudod, például azokról beszélünk, akik lehetővé teszik, hogy te tömjed a pofádat kajával.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.04.14. 13:55:15

@Muad\\\'Dib: kopaszmercis csak viccelődött, ahogy szokás, és ahogy a holokauszttal is teszik mindig a fasiszták

ők se gondolták komolyan, csak a zsidóknak nincs humorérzékük

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.04.14. 13:57:39

@wmiki: vagy holokauszt/náci/zsidó szöveg abbahagy, vagy ég veled. Oké?

KopaszMercis 2009.04.14. 15:01:38

@Muad\\\'Dib:

Hat en csak miskolcon szekesfehervaron debrecenben nyiregyhazan pecsett zalaegerszegben kecsekemeten es gyorben latom az embereket valogatni.. masutt is van-e elet?

KopaszMercis 2009.04.14. 15:03:41

@wmiki:

de de ahhoz, hogy viccelodjel kell nemi humorerzek.. szal akkor holokausztolj ha majd tudsz vicces lenni.

Addig meg orulj neki hogy ket fuled van es nem vagy szatyor.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.04.14. 15:19:45

@wmiki:

Mivan, a szkeptikus blogrol már elüldöztek a zsidónácik?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.04.14. 15:44:37

:((
sótlanok vagytok, nincs humorérzéketek, csak siránkozni tudtok

Holdacska 2009.04.14. 16:14:15

KopaszMercis, nem igazán van embereknek hangulatuk viccelődni.
És nem kell ehez vidéken élni! Pesten sincs lehetőség sajnos.
2 felsőfokú végzettséggel,2 nyelvvizsgával és még másik 2 nyelv középfokúval nincs lehetőség.... ugye nem várod el, hogy ennyivel mondjuk a moszkva téri wc-t pucoljam részeg kopaszmercisek után, havi 60ezerér?

KopaszMercis 2009.04.14. 17:02:18

@Holdacska:

en kozepfoku vegzettseggel 1 nyelvvel nem ismeros altal betolva hanem neten jelentkezve koszonom szepen jol vagyok. Igaz azt az 1 nyelvet tenyleg beszelem, nem nyelvvizsgat lobogtatok. Mint kezdo kozgazdasz az a velemenyem, hogy azt csinald, amit megfizetnek, ha a moszkva teri wc pucolast, akkor azt.

Amugy ki lehet menni a kossuth terre meg lehet nezni, hogy ki az akinek nem kell dolgoznia a nagy vallsagban. Ott van kinn az osszes verszivo cigany, egyik feluk benn a patkoban szavazgat a masik feluk kinn ordibal...

Holdacska: menj el avon tanacsodnak.

Peaceman 2009.04.16. 10:26:36

Miért nem adjátok a neveteket a bloghoz? Csak azért lenne hasznos, hogy nyomatékot is adjatok az egésznek, talán akkor az anyázó tuskó még el is gondolkozna azon, hogyan veszi hülyére az "elit" nap mint nap. Mert hogy ennek észrevételéhez nem kell közgazdász végzettség, csak józan gondolkodás.

Peaceman 2009.04.16. 11:30:36

@Brix:
Szerintem nem is látod, hogy mekkora "lufi" ez, egész pontosan 100 (!) éves lufi, aminek története az amerikai függetlenségi háború kezdetére vezethető vissza.
Ugyanis a függetlenségi háború egyik, talán legfőbb oka, hogy a kivándorolt telepesek függetlenítsék magukat a kizsákmányoló európai bankrendszerektől. Független pénzügyi és reális hitelnyújtási képességekkel ellátott, valóban a dolgozó emberek érdekeit szolgáló banki hálózatot, állami tulajdonú központi bankot akartak (ez olyan szép, mint Marx és Engels elképzelései).
„A gyarmatosítók, hogy nem tudtak létrehozni pénzt III. György, és nemzetközi bankárok nélkül, s ez a függetlenségi háború egyik fő okaként szolgált” - Benjamin Franklin
Ennek ellenére, az Egyesült Államok Első (1791 – 1811), illetve Második Bankja (1816 -1836) európai minta szerint működött, melyben az állami pénznyomás magánbankárok kezében volt.
Létezésüket sokan ellenezték, akik szerint a korrupció melegágyai voltak , és az üzletemberek érdekeit szolgálták az egyszerű amerikaikéval szemben, vagyis már akkor tudták (inkább: akkor még tudták), hogy mivel állnak szemben. Andrew Jackson elnök a Második Bank megbízásának meghosszabbítását meg is vétózta (!), ezzel bevezetve a „szabad bankok” instabil korszakát, amelyben számos tagállami szintű engedéllyel rendelkező bank emelkedett fel és hanyatlott le.
Az 1873-ban, 1893-ban, majd 1907-ben kitört bankpánikok sürgetővé tették egy központi bankrendszer létrehozását, bár a központi bank gondolata népszerűtlen volt, mivel sokan tartottak attól, hogy egy központi hatóság kezébe adják a monetáris rendszer működtetését.
Az új bankrendszer megtervezését egy bizonyos Nelson Adlrich nevezetű képviselőre bízták, aki amerikai, saját tervezésű ötletek mellett a német központi bankrendszer mintáját vette alapul. Aldrich – et a szabadszellemű, hazafias amerikaiak nem egyszer megvádolták, hogy kapcsolatai világ legjómódúbb nemzetközi bankár családjaival, úgy mint Morgan, Rockefeller, illetve Warburg, nagymértékben befolyásolták az általa vezetett bizottság döntését.
Aldrich azért küzdött, hogy privát központi bank jöjjön létre minimális állami befolyással, de annyit engedett, hogy az igazgatótanácsban a kormány is képviseltethesse magát (vagyis mégis csak állami befolyásoltságú bankot szültek).
Itt jött létre az a bizonyos "lufi fújó pénzmaffia", és 100 esztendő alatt sikerült az egész világot beterelniük egy hatalmas zsákba, aminek a száját se kellett bekötni, elég volt csak mondani, és kitört a pánik.

Peaceman 2009.04.16. 11:39:06

És ha megbukik a kapitalizmus, akkor mi van?! Ez is csak egy fasiszta rendszer, majd építünk egy másikat.
Mert mindig akad egy hataloméhes farkas köztünk, aki rábök valamire, és azt mondja, az az övé, mi birkák meg fejet hajtunk elötte, aztán meg bégethetünk, hogy milyen rossz nekünk.
süti beállítások módosítása