Home

Nincs Válság

Araszoló dugó a Nagykörúton, dugig tömött kocsmák, rogyásig pakolt kosarak a közértben és persze nagyképernyős plazmatévé minden háztartásban. Ki mondta, hogy válság van?!

Bizonyítékra leltél? Ne habozz, írd meg a nincsvalsag [kukac] gmail [pont] com címre!

Friss topikok

csatlakozz

Ha szerinted sem létezik a válság, gyere csatlakozz a csoportunkhoz Facebookon!

Akármekkora baromságot rá lehet fogni a válságra?

2009.05.31. 18:05 | Dr. Justice | 12 komment

Címkék: menhely kifogás nincs válság civil társadalom

"...a válság miatt".  Ez napjaink jolly jokere, megfellebezhetetlen végszó, rövidke, de annál súlyosabb jelentéssel bíró szintaxis, amelynek mélyén sorsok, tragédiák, az élet nagy dolgai rejtőznek. Nem mellékesen ez a béna kis tagmondat oly gyönyörűen illeszkedik a szánalmas kismagyar mentalitásunkba, hogy öröm nézni.

Ma a sajtóban a megunt házikedvencekek kerültek sorra, szerencsétlen kivert ebek ugyanis soha nem látott tömött sorokban ácsorognak a túlterhelt menhelyek előtt "a válság miatt". Legalábbis ezt próbálja meg a mindennapi harcokban és a gyereknap megpróbáltatásaiban elzsibbadt agyakba sulykolni az Index cikke a Független Hírügynökség (FH) parádés tudósítása alapján. Azért ezen érdemes elidőzni picit.

Berni pásztort svájci frankért!

Rögtön az elidőzés legelején leszögezem, hogy biztosan létezik olyan helyzet, amikor tényleg mennie kell a blökinek, mert a család embertagjainak napi betevője sem jön össze könnyen. Szomorú és nehéz döntés, de biztos volt ilyen tavaly is, tavaly előtt és azelőtt, a mézzel csepegő konjunktúra édes éveiben is. Csak akkor nem volt miért rinyálni így szépen testületileg, ezért a probléma is megmaradt az érintettek személyes ügyének.

Mivel nem számoltam meg még soha, hogy mennyi jobb sorsra érdemes háziállat tengeti életét az ország menhelyein, még az idézett számokat sincs okom kétségbe vonni. Fogadjuk el, hogy sokkal több a hontalan exkedvenc, mint korábban. (Azért a cikk leadjében szereplő "megduplázódott országosan a gazdára váró kutyák és macskák száma" tételt egyetlen győri és egyetlen nyíregyházi menhely példájával bizonyítani nem egy Pulitzer-várományos bravúr).

De biztos, hogy ezt is a válságra kell fogni? Devizahitelre vettek kutyát a magyarok, vagy mi a szösz? Nem túl nagy hülyeség ez így? De, főleg, hogy még ebbe az erősen irányított tudósításba is véletlenül bekerült az igazi válasz:

"A felelőtlen szaporítás az oka annak, hogy ilyen sok kiskutya kerül be hozzánk, az a fajta állattartási kulturálatlanság, amikor nem figyelnek a nem kívánt szaporulatok megelőzésére" - mondta Nagy Péter, az Emberek az állatokért Alapítvány ügyvezetője.

Az egyébként fájóan béna riport végén pedig ott találjuk a cikk írásának igazi okát és kiindulópontját: a menhelyek nem kapnak elég állami támogatást és adóegyszázalékot, ezért nem jó nekik, veszélyben a működésük.

Felejtsük már el a válságot!

Létezik tehát egy komoly probléma, nevezetesen hogy túl sok a kivert állat Magyarországon. Ennek az a valódi oka, hogy a magyar ember, mind individuumként, mind társadalmi szinten jellemzően valódi faszparaszt (a jelenlévők mindig kivételt képeznek), aki nem tud és nem is hajlandó tettei következményeivel foglalkozni. Ellenben előszeretettel keres rajta jól láthatóan kívül álló okot kifogásként.

A problémát valamelyest kezelni próbáló menhelyek gazdasági helyzete viszont kilátástalan. Ez feltehetően a szabályozás hiányosságainak, de legfőképpen a civil társadalmi gondolkodás szinte teljes hiányának tudható be. Mi a vélt megoldás? Addig csűrni-csavarni valahogy az egészet, amíg jól rá lehet mondani, hogy "a válság miatt".

Pedig nem a válság miatt, hanem mert egy szar társadalom vagyunk, azért.

(A képen Lütyő, azaz Liza, a Nincs Válság! (egyik) kabalája látható. Ő nagyon jól tudja, milyen egy menhely, tekintve hogy onnan hoztuk el.)

A bejegyzés trackback címe:

https://nincsvalsag.blog.hu/api/trackback/id/tr231155352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jacques Ucca (törölt) 2009.05.31. 18:31:55

Ahogy írod, sokaknak kapóra jött ez a "válság".. Azért idézőjelek között írom mert szerintem akkor lesz válság ha kiürülnek a plázák, olyat meg eddig még nem láttam..

Ivanhoe 2009.05.31. 18:50:56

Na ja, az ember már csak olyan, hogy előbb megveszi a több tízezres csillivilli szart amit egyszer használ aztán felrak a polcra, minthogy a saját kutyájának enni adjon, utána meg viszi a menhelyre mondván, hogy nincs pénz az eltartására. Épp múltkor jártam a győri menhelyen és igen, lassan már egy egeret se tudnának befogadni annyira televan (kidobásra ítélt takarókat vittünk nekik).

Jacques Ucca (törölt) 2009.05.31. 19:05:32

..közben az jutott az eszembe hogy a "válságra való tekintettel pókertagozatos óvodába kellene íratni a gyereket" :-) :-)
Eszem-faszom megáll, Nemzeti hányta meg Póker mindenhol a tévében..

forumuser 2009.05.31. 19:35:04

Pár évvel ezelőtt azzal riogattak, hogy a macskák valami kórt terjesztenek (nem emlékszem, micsodát). Akkor is sokan kidobták a macskáikat az utcára ahelyett, hogy egyszerűen jobban odafigyeltek volna. Még csak a közelben sem volt a fertőzés, máris repültek a cicák.
Hányingerkeltő.
Különösen az ostoba paraszt, aki minden szartól azonnal pánikba esik. Ezzel lehet irányítani.

forumuser 2009.05.31. 19:37:05

"Pedig nem a válság miatt, hanem mert egy szar társadalom vagyunk, azért."

Pontosan. A válság csak egy ürügy.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2009.05.31. 19:43:07

Csak egy ujabb ok, hogy kiverjuk a kutyat, az alkalmazottat.

changebug (törölt) 2009.05.31. 19:55:11

Tudod mi a kulonbseg a guppi es a kutya kozott? (ha mar haziallat)
A guppit le lehet huzni a WC-n!
(Jo a kutyat is csak kicsit hangos es nehez, ezert adjak menhelyre.)

Amugy igazad van.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.05.31. 19:57:45

Kisfalunkba' kisuccánkba' jól nevelt, kedves, gondozott, de szemmel láthatólag gazdátlan kutyák heti rendszerességgel bukkannak fel. Válsággal kapcsolatos növekedésről nem tudok,de tökre mindegy is.

I'll be Beck! 2009.05.31. 20:42:58

Én nem vagyok szar társadalom. Én egy jómódú, magasan képzett, családos, két gyermekes, átlagon felüli intelligenciával és péniszmérettel megáldott, homoszexuális, napimádó, intellektuális motorosmacsó vagyok.

szipó 2009.05.31. 20:51:24

Én meg ha csak annyi pénzem van(hálisten elég ritka) akkor inkább májkrémet meg ilyen szarokat eszem de a kutyának akkor is van kaja.

charlie 2009.05.31. 21:08:54

Sokan az ivartalanítás dolgait se fogják fel...
süti beállítások módosítása