Home

Nincs Válság

Araszoló dugó a Nagykörúton, dugig tömött kocsmák, rogyásig pakolt kosarak a közértben és persze nagyképernyős plazmatévé minden háztartásban. Ki mondta, hogy válság van?!

Bizonyítékra leltél? Ne habozz, írd meg a nincsvalsag [kukac] gmail [pont] com címre!

Friss topikok

csatlakozz

Ha szerinted sem létezik a válság, gyere csatlakozz a csoportunkhoz Facebookon!

Vicc ez, nem válság

2009.05.27. 16:12 | Alan Greenspam | 21 komment

Címkék: tömeg bank hitel nincs válság

Egészen egyszerűen be tudom bizonyítani, hogy a legkevésbé sincs válság. Per definitionem – ugye - a válság szó valami olyat jelent, hogy egy változékony állapot, mely veszélyes és/vagy instabil és amelyből csak valamilyen változás hatására van megnyugtató kiút. Szóval elvileg érzi mindenki a bőrén, hogy valami nincs rendben és igyekszik ott meghúzni a nadrágszíjat, ahol csak lehet: változunk, alkalmazkodunk mindnyájan.

Mindnyájan? Egy nagy túrót! A bankok és pénzintézetek egészen nagystílű módon igyekeznek tudomást sem szerezni arról a válságról, melynek kialakulásához épp az ő elképesztő haszonhajhász viselkedésük vezetett el. Fújtak egy néhány ezermilliárd dolláros lufit – amely valójában csak az ő kimutatásaiban létezett, valós termékek sosem álltak mögötte -, aztán amikor kipukkant, megvonták a vállukat és minden lehetséges fórumon elmagyarázták, hogy ők nem tehetnek róla egyáltalán. A piac a hülye, amikor túlárazta a termékeket. Persze egy szó nem esik arról, hogy adtak hitelt mindenre, mindenkinek, csak meglegyen az átlag feletti árbevétel-, meg ügyfélszámnövekedés, aztán lehessen hazavinni a zsíros bónuszokat.

De melyik bank vezérigazgatója, igazgatósága, elnöke mondott le, miután beütött a krach és a pénzügyi részvények árfolyama a béka segge alá zuhant? Na? Egyik sem! Egyedül Sir Fred Goodwin, a Royal Bank of Scotland vezérigazgatója vonult nyugdíjba: ötven évesen évi 700 ezer angol fontnyi juttatással. (Eközben a RBoS részvényeinek többségét mintegy 24 milliárd fontért az állam vásárolta meg, egyébként a bank csődbe ment volna.

És ha már bónuszok, meg fizetések. A Royal Bank of Scotland körül hónapokig állt a bál, mivel a 24 milliárdos mentőcsomagból egymilliárdot akartak a bónuszok kifizetésére fordítani. Miután ezt a tervet a brit kormány keresztülhúzta, a cég kitalálta, hogy alacsony (gyakorlatilag nulla) százalékos kamatú hitelt ad a dolgozóinak – épp annyit, amennyi a bónusz összege lenne. Aztán majd ha egyszer vége a válságnak, kiírnak egy dupla akkora bónuszt, aminek a felét nem adják oda, mondván: annyival tartozott a kedves munkatárs a banknak. Aranyos, mi?

De menjünk tovább: ha válság lenne, nyilván csökkennének a fizetések. Ehelyett a Citigroup (mely egyébként 52 ezer emberétől vált meg világszerte) berkeiből kiszivárgott, hogy megemeli a vezető beosztású dolgozóinak fizetését. Hasonló lépést fontolgat a Bank of America és a Morgan Stanley is: nyilvánvalóan itt is az elmaradt bónuszok miatti kompenzációról van szó – bár a hivatalos indoklás szerint azért kell egyre magasabb fizetést kínálni a senioroknak, hogy nehogy elszipkázza őket a konkurencia. Az indoklás csak ott sántít, hogy a döntést maguk a senior vállalatvezetők hozták. (Sőt, amikor az emberek tüntetéseket szerveztek a bankok előtt az indokolatlanul magas bónuszok miatt, a bankárok az ablakból lógva bankjegyekkel legyezgették magukat, hogy mindenki lássa, milyen magasról szarnak a plebszre.)

De ne mutogassunk az óceán túloldalára, sőt a kontinens túloldalára se: maradjunk meg szépen a mi kis kárpát-medencei mezítlábas valóságunknál. Miközben a PSZÁF, meg az összes érdekvédő szervezet kórusban sikít, hogy „Hülye magyarok, ne vegyetek fel mindenre hitelt, mert bebukjátok előbb-utóbb!”, az Erste Bank lépett egy olyat, amitől az agyam ledobta az ékszíjat. Kitalálták ugyanis, hogy ők akkor is adnak hitelt, ha az összes törlesztőrészlet meghaladja a havi nettó fizetés 100 százalékát. Igen, a teljes nettóét. Igaz, ezért egy teljes százalékponttal magasabb kamatot kell fizetnünk, de hát kit zavar az, amikor sokkal több pénzt kaphatunk cserébe a banktól, mint amennyit vissza tudunk fizetni?!

Most őszintén, van itt válság, ha egy ilyen akciót szó nélkül elfogad az összes szabályozó hatóság? Van válság, ha a bankok javadalmazási és ügyfélkezelési gyakorlatában egy fikarcnyi változás nem történt? Hát persze, hogy NINCS VÁLSÁG!

A bejegyzés trackback címe:

https://nincsvalsag.blog.hu/api/trackback/id/tr371147075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johevi 2009.05.27. 16:48:18

Egy blogbejegyzésből másik blogbejegyzést csinálni, bravó...
Ott is leírtam:
Jelentős ( milliós ) azon réteg, aki adócsaló, fizetése a minimum, többi zsebbe feketén. Bármennyire furcsa ők is elvárják, hogy hitelt kapjanak, sőt hisztiznek ha nem...
Ez egy lehetőség, akinek nem kell ne kérje.
A lottószelvényem is van 10 mező, mégsem kell kitölteni mind.

johevi 2009.05.27. 16:51:21

Teljesen felesleges volt egy megírt cikket ujraírni, csak megismétlődnek a kommentek.

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.05.27. 16:54:49

NFÜ szerint van válság, és hogy mindezt hogyan kommunikálják: grafter.blog.hu/2009/05/27/pesszimista_valsagkampany

WUT (törölt) 2009.05.27. 16:55:33

2008 októberéig minimálbérrel is fel lehetett venni akár 30 milliós hitelt, megfelelő arányú ingatlan-fedezettséggel.

utána bevezették a bankok (az Erste is), hogy már nem elég a minimálbér, legalább a hitel (+a meglévő, kiváltásra nem kerülő) törlesztőrészletét érje el az igazolt (!!) nettó havi jövedelem, de így persze még mindig kevesebbet adnak az ingatlanra, mintha néznék a megélhetési költségeket, + az eltartottak számát. A legtöbb hitelt most is csak úgy adják, ha MINDEN költség belefér az igazolt jövedelembe.

ez a pénzcentrumos hír, amin most fel van háborodva a blogger, ez valójában egy sokkal szigorúbb hitelezési politikának a kis differenciálása (mármint ahhoz képest sokkal szigorúbb, ami előtte évekig ment).

ne írjunk olyanról, amihez nem értünk..

Mr.AT 2009.05.27. 17:08:46

A cikk jól illeszkedik a témában mostanában trendszerű populista, demagóg, harcoskodó, ugyanakkor tökéletesen fogalmatlan és dilettáns bejegyzések sorába.

Kevés információm van a szerzőről (s ezen cikk után nem is tervezem ezen ismereteket gyarapítani), de praktikusabb lenne, ha valami olyasvalamiről írna, amiről van valami halovány fogalma.

A "mocskos nyerészkedő bankárok" & "háá' hülyék ezek?" sablonokkal maximum rövid idejű népszerűséget tud venni, elismertséget nem nagyon.

BGYCS 2009.05.27. 17:08:49

Hitel vagy nem hitel...nem ez a válság jele a bankoknál. Addig, amig az 5 nagyobb banknak Magyarországon a negyedéves profitja százmilliókban mérhető \ bank mind a mai napig, nekem ne sirjanak a tetvek hogy jajj, a válság miatt emeljük a hitelkamatokat meg ide nekünk a mentőcsomagot! Pláne, hogy a mentőcsomagot mi, nyomorult adófizetők fogjuk visszafizetni. Mert minket meg lehet fogni.

gitáros 2009.05.27. 17:15:36

"negyedéves profitja százmilliókban mérhető": mihez képest, b+, mihez képest?

Ne tegyél be pénzt, ne vegyél fel hitelt, és meg van oldva a probléma...

Rwindx 2009.05.27. 17:19:50

Ez elég tré lett. Valami hasonlót gondolok mint Mr AT, nem irom le mégegyszer.

ügyfélszolgálatos 2009.05.27. 17:23:41

Hitelfelvétel nem kötelező.

nemuccaszoc 2009.05.27. 17:42:24

Hát ez van, de azt is vedd észre hogy pl Obama 90%-os adót vetett ki a bankárok önjutalmazására.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.05.27. 18:19:25

@uccaszoc: A Fidesz azt is vissza fogja vonni. :)

akos1 2009.05.27. 18:34:15

Mond annak, akit kirúgtak hogy nincs válság, és nem talál másikat.

Neocon 2009.05.27. 19:27:23

Azert a hiperbonuszok a bankszektorban egy gazdasagi valsag kozepen -amihez azert nem keves kozuk volt - elegge kiverik a biztositekot. Egyszeruen ugy szeretnenek tovabb elni, mint eddig, pedig fel kene fogniuk, hogy ez nem fog menni. Az meg igenis verlazito, hogy mindent az adofizetok fognak visszafizetni, ok meg szarnak az arcunkba. En egyebkent csont nelkul hagytam volna jopar bankot csodbe menni.

johevi 2009.05.27. 20:09:47

@Neocon:
A hiperbonuszt a topvezetők kapták, nem a fiókban, vagy backofficeban ülők. Ezen kívül nem összekeverendő a bankár, meg bróker a mezei bankossal, mezei ügyintézővel. A nagy pénzeket a bankárok, brókerek kapják.

Straight 2009.05.27. 21:45:30

Van válság.
Elmondom szerintem miért.: Most reflektáljunk csak az usa ra mert ugye minden onnan indult ki. Mi se vagyunk különbek ebben témában de ők a kirívó eset. Gazdasági növekedésről akkor beszélünk ha fogyaszt, vásárol az istenadta. A problémák akkor kezdődnek amnikor az átlagparaszt amerikában a boltban a kenyérért elkezd hitelkártyával fizetni. azt a pénzt ő még nem kereste meg. nemm lényeg hogy lenne a pénztárcájában készpénz ha hitelkártyát használ a bank pénzét költi. Ha olyan pénzt költ amit még ne keresett meg olyan gazdasági növekedést idéz elő ami még ne történt meg. Kvázi eg jövőbeli gazdasági növekedést hoz időben előrébb hitel segítségével. A probléma az hogy a hitelt vissza kel fizetni. Egy ország reális gazdasági növekedése meghatározott a szórás nem lehet túl nagy és ha pl. 2009 es év minden növekedését hitel segítségével előrehoztuk akkor logikus hogy 2009 ben nincs gazdasági növekedés. Csakhogy a hitelen kamat is van ;)
Összeesküvés elmélet: Ez a probléma országszinten is igaz lásd: minden országban meglévő államadósság (kisebb vagy nagybb) Ha a világ minden országa a növekedését nagyrészt hitelből finanszírozza márpedig ezt teszik akkor világ teljes gazdasági növekedésének egy viszonylag nagy % a a bankok azokon keresztül végeredményébe nagyon kevés ember kezébe kerül.
Amerikában a fed magákézbenvan basszus. Csak gondoljatok bele. Magávállalkozásban legálisan dollártnyomni rulez. páne ha minden eggyes dollárt kamattal terhelhetsz.
Egy magyar példa: Media Markt Debrecen, idén karácsony. Bementem kkarácsonyi ajándékot venni amikor látom hogy faltól falig sorban hordják ki a NULLAFORINT A PLAZMA TV 18 hónapon keresztül havi 19999ft törlesztő című akciós termékeket. Ezután lehet sirni hogy beőlt a családi kassza. Tudom hogy szörnyű de ha valaki havi 100000ft ot keres és abból 4-5 ember él akkor nem biztos hogy karácsonyra 3-400000 ft os plazma tv t kell venni.
Konklúzió: A hitel nem arra vló hogy kenyeret tejet meg tv-t vásárolj belőle. A hitel arra való hogy fejleszd a vállalkozásod, ne 40 éves korodra legyen saját lakásod lefeljebb még egy autóra. Ha ezt fel tudja valaki fogni akkor már közel sincs akkora bajban mint most ngyon sokan.

Peaceman 2009.05.28. 01:06:49

Igazából csak kurva irigyek vagytok, mert páran kitalálták ezt a baromi nagy átverést, és nekik (pontosabban a leszármazottaiknak) most semmit sem kell dolgozniuk, a legjobb nőket dugják, meg bazi nagy autókkal vitetik magukat, jótékonysági partykra járhatnak, négereket, meg arabokat ölhetnek, évi 3-4 luxusnyaralás, luxusjacht, és tehetnek félre az ő utódjaiknak is abból, amit a gyerekmunkán, meg a ki nem fizetett béreken spórolnak.
Mesés gazdagság.

Peaceman 2009.05.28. 01:13:56

Különben is milyen szabályozó hatóságról beszélsz?! A profit a szabályozó hatóság, de az úgy szarik rád, ahogy rám is. Az a büdös ribanc még a Wall Street-i stricieinek sem engedelmeskedik.

Straight 2009.05.28. 08:37:39

@Peaceman:
Mérges vagyok mert ez egy mesterségesen ha nem is teljesen tudatosan generált válság (hiába elsősorban az átlagemberek hülyeségét hibáztatom).
És igen. Irigy is vagyok azokra akik ugy megszedték magukat belőle hogy ahogy nem szégyellték.

Peaceman 2009.05.29. 22:20:01

És akkor mi van, ha pár nullával több van a számlaegyenlege végén? Dugja fel magának, ha ettől neki jobb, de neked mitől lesz rosszabb?

iqlight (törölt) 2010.08.24. 13:28:10

Ráférne erre a mocskos bolygóra egy kurvanagy aszteroida. Akkor ezeknek a patkányoknak az arcáról is lefagyna a mosoly.
süti beállítások módosítása