Home

Nincs Válság

Araszoló dugó a Nagykörúton, dugig tömött kocsmák, rogyásig pakolt kosarak a közértben és persze nagyképernyős plazmatévé minden háztartásban. Ki mondta, hogy válság van?!

Bizonyítékra leltél? Ne habozz, írd meg a nincsvalsag [kukac] gmail [pont] com címre!

Friss topikok

csatlakozz

Ha szerinted sem létezik a válság, gyere csatlakozz a csoportunkhoz Facebookon!

Magára vessen, aki bukik

2009.06.08. 08:15 | Dr. Justice | 12 komment

Címkék: autó csőd general motors nincs válság

Itt van a General Motors csődje, ami ha nem is a világ legnagyobb ilyen fiaskója - a Lehman Brothers és a WorldCom is nagyobb bukást produkált -, de termelő vállalattól még nem látott ekkorát a világ. A válság miatt, ezt mondják. Hogyne, persze, alig néhány hét, hónap alatt a világ valaha volt legnagyobb értékű vállalata hirtelen összeomlik, miközben egyébként tökéletesen működne. Ez akárhonnan nézzük, hülyeség.

A General Motorst nem a válság vitte sírba, a kórság már évekkel, évtizedekkel ezelőtt gyökeret vert a testében, amit a gazdaság hitelből pörgetett álnövekedésével még el lehetett leplezni, de a tünetek azonnal végzetesnek bizonyultak, amint a klíma hirtelen kellemetlenre fordult. Az oroszlán sem kap el egészséges gnút, mindig a kicsik és betegek esnek áldozatul. A General Motors nem kicsi, de annál betegebb volt.

Már rég össze kellett volna omlania

Nem véletlen, hogy rengeteg elemző szerint már legalább egy évvel ezelőtt be kellett volna következni a csődnek, amit még az utolsó pillanatban is kétségbeesetten igyekezett elkerülni a vállalat vezetése, részben az állambácsi pénzére támaszkodva, részben pedig a kötvényeseknek felajánlott – hol komolyabb, hol egészen nevetséges – alkukkal. Felesleges volt, a birodalom egészen egyszerűen belülről szétrohadt, a tőzsde pedig – és ilyet tényleg nem látott még a világ – szabályosan fellélegzett, ahogy az óriás haláltusája végre véget ért.

A General Motors legnagyobb problémája az volt, hogy túl nagyra nőtt, mint a dinoszauruszok, amelyek idegrendszerében egy-egy ingerület percekig rohangálhatott, mire az állat egyáltalán észlelte, hogy valami történt vele. A vállalat rugalmatlanná, irányíthatatlanná és optimalizálhatatlanná vált, ennek pedig rengeteg más tényező mellett éppen azok a munkavállalók voltak az okozói, akik most akár több tízezres nagyságrendben kerülhetnek utcára, jól tönkretéve az egyébként váratlan javulásnak indult amerikai munkaerő-piaci helyzetet.

Nem a válság miatt!

A GM ugyanis már jóval az úgynevezett válság kirobbanása előtt igyekezett ésszerűsíteni a működését, ami akár tetszik, akár nem, mindenhol a feleslegessé vált munkaerő elbocsátásával jár, ezt azonban a meglehetősen erős szakszervezetek rendre megfúrták. Akkor maradhatott pár ezer ember, most talán mindenkinek mennie kell. Nem a válság miatt, hanem mert egy olyan vállalatnál dolgoztak, ami nem annyit és nem olyat gyárt, amit el lehet adni a világban.

A General Motors példája ráadásul muszáj, hogy eszünkbe juttasson még egy szerencsétlen gazellát, Magyarországot (a metafora copyrightja Simor András jegybankelnöké). Hasonlóan a GM-hez, a múltban elkövetett bűnök és el nem követett jó lépések, a szűklátókörűség és ostobaság bosszulták meg magukat, ahogy a kedvezőtlen világgazdasági környezet felszínre hozta a lappangó betegséget. Olyan válság nincs, amire jogosan lehetne hivatkozni, ahogyan a GM sem teheti meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://nincsvalsag.blog.hu/api/trackback/id/tr81170504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemuccaszoc 2009.06.08. 09:10:28

Nyugtatásnak szántad? Sajna ettől még sok külföldi cég magyar "kirendeltsége" a válság miatt szűnik meg, a leállásokat tartom egyedüli jó megelőzésnek.

Kristl 2009.06.08. 09:40:54

Ez nagy csúsztatás volt, azt ugye tudod? :)

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2009.06.08. 09:42:09

@Kristl: De kis sejtelmes vagy. Kifejtenéd esetleg bővebben, hogy mivel nem értesz egyet?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.08. 09:56:24

"A General Motors legnagyobb problémája az volt, hogy túl nagyra nőtt, mint a dinoszauruszok, amelyek idegrendszerében egy-egy ingerület percekig rohangálhatott, mire az állat egyáltalán észlelte, hogy valami történt vele."

Akkor hogyan mozgott volna egy dínó? Képzeld el, hogy kigondolod, hogy akkor bal láb előre és 2 perc múlva meg is történik. Te tudnál így mozogni?

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.06.08. 10:34:43

Most derül ki szép sorban, hogy mely cégek éltek hitelből és melyiknek takart valódi keresletet a tevékenysége. Csak a hitelből virágzóak ugyebár ezentúl nem tudnak annyi rendelést leadni másoknak, ezért azok is buknak, főleg ha csak ezen célból jöttek létre. Nekem valahogy így jött le eddig.

reader613 2009.06.08. 10:38:44

pedig pont erről van szó.

Itthon, Magyarországon is sírnak azok a devizahitelesek, akik a 145 forintos svájcifrank-árfolyam idején úgy vettek fel hitelt, hogy milliméterre ki tudják fizetni a törlesztőt. Mostanában már nem megy? Hát, tetszett volna akkor felelősen gondolkozni, nem kéne most sírni.

Valahogy az embereknek (vállalatvezetőknek, országvezetőknek, stb) nincs a fejében az, hogy "a körülmények esetleg megváltozhatnak", az meg főleg nincs, hogy erre fel is készüljenek.

Tipikus ígyjártál, GM. Na csá.

MiKeyRuLeS 2009.06.08. 11:05:06

A devizahitelesek védelmében, tavaly nyáron a legtöbb "szakértő" és felelős pénzügyi vezető továbbra is erős forintot jövendölt, és vajon miből kellett volna az egyszeri embernek kitalálni, hogy ez mégsem úgy lesz? Miért is kellett a forint kamatát a plafonon tartani, miért volt ekkora különbség a forint hitel, és a devizahitel között?
Tessenek rajtuk elverni a port, nem pedig azokon, aki az elérhető információk alapján józanul léptek bele a devizahitelekbe.

reader613 2009.06.08. 11:10:53

Nem értek egyet.

Ha most néhány "felelős szakértő" kinyilatkoztatja, hogy "vége a válságnak, és az OTP-részvények száguldani fognak", mire Te felveszel hitelt a házadra és OTP-t veszel rajta, akkor ha véletlenül a szakértők tévednek, akkor ki lesz hibáztatható, ők vagy Te?

Kritikátlanul hallgatni a "szakértőkre" és az ő dumájuk hatására kockára tenni az ember saját egzisztenciáját, erről fenntartom, hogy felelőtlenség.

Lodogi Pascal (törölt) 2009.06.08. 14:37:10

@reader613:
Tudod az emberekben benne van ez a faszság hogy lakni akarnak valahol és NEM az őskönél meg a híd alatt.
Tudom baromság de ettől még ez van.
Na szóval ha nem tűnt volna fel a forint és a deviza hitel között enyhén szólva volt egy kis eltérés a törlesztő részletekben a deviza javára.
Most akkor mutass egy olyan épeszű embert aki azt mondja hogy felvesz 10 milliót, ha deviza hitelre akkor a törlesztő 50 000 HUF ha Forintra akkor meg 80 000 HUF és ezek után azt mondja én inkább forintos szeretnék fizetni mert nem úr aki nem pazarol.
Nyilván aki a forint alapút is tudná fizetni az sem fogja azt választani mert nem hülye plusz 30 000 forintot fizetni a semmire.
Ja meg amúgy az a vicc hogy amikor emelkedtek a devizás törlesztők még akkor is alacsonyabbak voltak mint a forintosok.
Arról az apróságról meg ne is beszéljünk hogy ugye itt voltak nagy gazdasági szakik hogy dübörög a gazdaság meg pannon puma meg ilyen baromságok.
Nos volt akik elhitték ezt a maszlagot.

Nw8 2009.06.08. 19:38:28

Többek közt én is devizahiteles vagyok, de nem a mélyponton vettem fel. Amikor egy frankért 210 Ft-ot adtak, akkor voltam kb. ott mintha forint alapú hitelem lett volna.

itchy&scratchy 2009.06.08. 22:04:00

Az egyetlen blog, amit rendszeresen olvasok. Gratulálok a bejegyzésekhez, Dr. Justice:) Minden szava arany
Végre nem egy, a nárcizmusában tocsogó seggfej irogat a semmiről amolyan posztmodern jófejkedős stílusban.
Éleslátás, humor, értelem. Csak így tovább. Az év blogja.
süti beállítások módosítása