Home

Nincs Válság

Araszoló dugó a Nagykörúton, dugig tömött kocsmák, rogyásig pakolt kosarak a közértben és persze nagyképernyős plazmatévé minden háztartásban. Ki mondta, hogy válság van?!

Bizonyítékra leltél? Ne habozz, írd meg a nincsvalsag [kukac] gmail [pont] com címre!

Friss topikok

csatlakozz

Ha szerinted sem létezik a válság, gyere csatlakozz a csoportunkhoz Facebookon!

A hömpölygő részeg tömegeket nem érdekli a válság

2009.04.17. 11:55 | Credit Grunge | 10 komment

Címkék: tömeg kocsma

Igazi antropológusokhoz méltó résztvevő megfigyelést folytattunk tegnap a Chachacha kert nyitóbuliján a Margit-szigeten: az eredmény egy súlyos másnap, néhány zúzódás, meg egy csomó nyilatkozat arról, hogy igazából nincs is válság.

Tanulság 1: hiába tudsz lassítani a bicikliddel, amikor kivág eléd egy lesben parkoló autó indexelés nélkül, ha a kanyarodó manőver nem az igazi, úgyis átesel a kormány fölött.

Szóval tegnap nyitott meg a Margit-szigeten a Chachacha szabadtéri egysége a már megszokott helyen, rengeteg röviddel, az érkezésünkkor már csak rosé-fröccsel és Master and Servanttel. Rövid akklimatizáció és sok pohár után nemre, korra, kinézetre való tekintet nélkül bejártuk a kinti táncteret és környékét, és a hajnali háromkor igen abszurdnak számító kérdést a „Te mennyire érzed a mindennapi életeden a válságot?” címűt szegeztük az ártatlan alkoholszagú tömegnek.

Tanulság 2: az alkoholt a szervezetbe az este folyamán egyenletesen, de inkább a fokozatos lassítás elvét követve visszük be, egyáltalán nem szabad gyorsuló tempóban fogyasztani, különös tekintettel a hajnali kettő után kezdődő időszakra. Az úgynevezett gépszíj viszont bármikor beindulhat, ezzel is különösen vigyázni kell.

Zene bent

 

Általános szabályként elmondható: a szigeten lévők életére egyelőre semmilyen hatással nem volt a válság, de azért a kép ennél árnyaltabb, úgyhogy meg is próbálom felidézni a legjobb válaszokat. Csikorognak a kerekek és fáj egyébként.

„Te fideszes vagy?” – ez volt a legjobb visszakérdezés egy 35 éves vállalkozótól, de a kezdeti pártállástól független átütlek hangulatot sikerült kezelni, így megtudtam, hogy vannak devizahitelei, amiknek drágább lett a törlesztőjük, de az a havi 30-40 ezer forint az ő költségvetésében már nem oszt nem szoroz. Egyébként a válságért a politikusokat, akik csak politizálni akarnak tette felelőssé.

„Mostanában kevesebb a papám betege, így nehezebben kapok tőle pénzt” – mesélte egy orvos fehér ruhás lánya, de megnyugtatott, tulajdonképpen semmit sem érez az egészből, pont annyit tud inni, mint korábban.

Zene kint

 

„A válságot a média generálta, az ő manipulációjuk eredménye. Szerintem nem létezik, és, ha az újságok arról írnának, hogy mi a jó, akkor nem lenne” – magyarázta valaki, hát már sajnos nem is tudom, hogy pontosan hol, egy oszlopnak dőlve a tánctér szélén, vagy útban a kőépülethez, mindenesetre így gondolta.

„Igen, érzem. Megemelkedtek az árak. Szerintem a reklámok miatt van az egész” – festette le saját kis világának gazdasági problémáit egy fiatal lány, aki krokodilok elől menekült a pult előtt. Vagy valami más lehetett, mindenesetre az egyenes helyett a cikkcakkot választotta.

Kedves külföldi fiúkkal is találkoztam, belőlük konyhaangol és jelbeszéd segítségével kiszedtem, hogy small crisis van, de mivel nálunk egy sör alig egy euró, és nem öt, mint ott ahonnan ők jönnek, így igazából big money-juk van.

Tanulság 3: na a harmadik tanulságot sajnos közben elfelejtettem. A Chachacha kert kinti táncterén egyébként nagyjából hallgathatatlan a zene, mert még egy klasszikus Prodigy alá is bekevernek valami ingyen letölthető dobalapot, a benti részen viszont a Chachacha fénykorából megszokott irgalmatlan nyolcvanas évek buli volt, annak minden bájával és cikiségével együtt.

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nincsvalsag.blog.hu/api/trackback/id/tr491070490

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kifordított ország 2009.04.17. 13:40:12

Így fosztják ki Magyarországot...Érdekes videó rengeteg igazsággal. Bár kicsit összeesküvés-elmélet szaga van, én azon sem csodálkoznék, ha minden szava igaz lenne. 

Trackback: Kifordított ország 2009.04.17. 13:38:06

Így fosztják ki Magyarországot...Érdekes videó rengeteg igazsággal. Bár kicsit összeesküvés-elmélet szaga van, én azon sem csodálkoznék, ha minden szava igaz lenne. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapmancs 2009.04.17. 13:19:19

Az el nem tűnő Google-hirdetés miatt nem tudom elolvasni a teljes cikket.

Tapmancs 2009.04.17. 13:20:30

Na, eltűnt. Kurva idegesítő.

OmegA404 (törölt) 2009.04.17. 13:29:56

A fehér ruhás csajt é is láttam, überjó segge volt.
Kérdés milyen munkásember az aki csütrötkön hajnalig eröltetti magát? Szerintem akit nem érint a vállság az tud bulizni...

mokas_gizi 2009.04.17. 13:40:56

A válság létezik, de mesterségesen generálták, tehát nem véletlenül egyik pillanatról a másikra törtét...
Aki ért a gazdasághoz az tudja, hogy egy szűk rétek még gazdagabb lett felosztották a pénzt...
Aki ért egy kicsit ezekhez a dolgokhoz az tisztában van vele hogy melyik kedves népnek köszönhető ez...

mokas_gizi 2009.04.17. 13:44:21

@mokas_gizi: A válságot meg sokan megérzik, hiszen nagyon sok ember valuta hitelt vett fel azok meg elég komoly mértékben emelkedtek... Van olyan ismerősöm aki 100.000 helyett most kb 130.000 fizet...
Sok multinál a bevétel 10% esett...sok cégnél leépítés létszám stop van...

guyko 2009.04.17. 14:14:07

mysite.verizon.net/vzeqrguz/housingbubble/united_states_1890-2008.png

ez az amerikai átlagos lakásárak alakulása 1890-től napjainkig - az inflációt rászorozták visszafelé, így a jelen dollárban van kimutatva.
Látszik, hogy felfújtak egy lufit 1999-ben, amikor eltöröltek egy 1932-es (vagy akörüli) törvényt, ami szabályozta a hitelek elrejtését más derivatívokba. Ezen kívül a 2000-es évek elején meghoztak egy olyan törvényt, ami arra kötelezte a bankokat, hogy kb mindenkinek kellett hitelt adniuk, akiknek a fedezete elbírta azt (nem kellett munkahelyi igazolás, stb). Ebből következően felfújták az ingatlanlufit (lásd az ábrán), de el is adták azt más országokban működő bankoknak, akik így a 2007-es ingatlanlufi-kipukkanáskor megkapták a veszteségeket. Ennek hatására nem csak azok a bankok könyveltek el veszteséget, akiknek ilyen hiteleik voltak, hanem azok is, akik ilyen hitelebe fektettek be. Másrészről kötöttek egymásra biztosítást is a bankok, így még szélesebb körben kapták meg a csődöt.
Emiatt elkezdték a bankok közti hitelnyújtást szűkíteni, drágábbak lettek a források (hiszen nem tudtak megbízni semelyik bankban sem, nem volt biztos, hogy az adott bank vissza tudja adni a pénzt). A nehezen megszerezhető forrásokat a bankok továbbhárították az ügyfelekre, így már a gazdaság is nehezebben jutott pénzhez. Emiatt lassult a gazdaság (ugyanis az eddig fennálló gazdasági modell hitelre épült), ami leépítésekhez és ezzel újabb vásárlóerő-csökkenéshez vezetett. Jelenleg itt tartunk.
Amíg nem egyenesednek ki a fentihez hasonló felfújt-lufi görbék, vagyis amíg nem találja meg a piac azt az egyensúlyi pontot, amihez nem tartozik hitelfelvétel, addig lesz gazdasági csökkenés, azaz recesszió. Ilyen értelemben válság is.
Kár a médiára fogni, mert a legnagyobb probléma az éves szemléletben keresendő, miszerint nem a hosszú-távú hasznok a fontosak, hanem az adott év nyereségessége.
Másrészről a szabályozók hibáztak, mert ezt a grafikont figyelve bármikor megállíthatták volna ezt az őrületet.

kovácske 2009.04.17. 19:41:38

@mokas_gizi: te meg jól tudodmitcsináljad meg a jó édes tudodmilyen tudodkidet.

on:
és a "Jövő idő II. – A dinoszauruszok ismét kihalnak" c. szánalmas cikket olvastátok a válságról? állításai (a közepétől, mert onnantól szánalmas): még 20 évig elegendő lesz a kitermelt olaj - az ebből készült műtrágya drágulása miatt CSÖKKENNI fog a kajatermelés (amíg megveszik az emberek, addig nem fog drágulni. és amikor már a kaját se tudják megfizetni, az nem a globális válság csúcsa, hanem a VÉGE lesz, meg az emberiségé is) - éhínség, főleg a városokban, ahova szállítani kell a kaját - a városokból vidékre költözik aki tud, pl. mert a városban KONCENTRÁLTAN kell hűteni és fűteni ami NEM GAZDASÁGOS (megnézném, hogy nem koncentráltan mikor gazdaságosabb hűteni és fűteni). a továbbiakban átmegy a jelenlegi gazdasági (globális) rendszer cseszegetésébe és a a globalizáció visszafordításának követelésébe, ahelyett, hogy arról írna, amit eredetileg ígér: a jelenlegi globális gazdaság szerinte bekövetkező üsszeomlásáról és arról, hogy az mikor és miként teszi a helyi termelést ismét versenyképessé. ha már nincsválság blogot írtok, ennek a cikknek is szentelhetnétek egy posztot.
üdv.
ps: a tudjátokkiket meg ki lehetne moderálni. szvsz.

kovácske 2009.04.20. 17:50:32

@kovácske: ja, elírtam: amjg megveszik a kaját (mert enni kell), addig drágulni fog, de nem csökkenni a termelés, illetve a világvégét nem az jelzi majd, hogy nem termelnek elég kaját, pedig mi megvennénk, hanem hogy termelnek, csak nincs már elég pénzünk megvenni.
semmi visszajelzés, ezt is nekem kell kijavítani?

cooper (törölt) 2009.04.23. 11:17:07

Hüüüü, ez kemény, Erik a Viking jut eszembe....Nem süllyedünk nem süllyedünk énekeljük együtt :D:D:D kevesebb pénzt kap papitól, na, hát ez mindent elmond korunk Moáról :):):)

mokas_gizi 2009.05.28. 19:14:08

@kovácske:

Szeretem a női ruhákat mondta egyszer az anyjának, ne akarjál megváltoztatni... :(
süti beállítások módosítása